Nova kriza, banke idu na stres test

Nova kriza, banke idu na stres test

London — Centralna banka Engleske (BoE) će sprovesti niz stres testova nad vodećim britanskim bankama.

Na taj način će utvrditi da li su banke u stanju da se suprotstave dramatičnom usporavanju kineske privrede, padu privrednog rasta evrozone, najgoroj deflaciji od 30-ih godina prošlog vijeka i padu britanskih kamatnih stopa na nulti nivo, piše britanski list “Gardijan”.

Šest britanskih banaka i finansijska institucija biće podvrgnute novim testovima, dok će Kooperativna banka, koja prošle godine nije prošla na stres testu, biti izuzeta iz godišnje procjene finansijskog zdravlja bankarskog sektora Britanije, jer je isuviše mala, javlja britanski list.

Banke nad kojima će se sprovesti stres testovi su Barkliz, HSBC, Santander, Standard Čarterd i dvije banke koje su za vrijeme globalne finansijske krize dobile državnu pomoć, Lojds benking grupa i Rojal benk ov Skotland (RBS).

Od banaka će biti zatraženo da, u petogodišnjem periodu, odnosno do kraja 2019. godine, testiraju svoju sposobnost podnošenja šokova, kao i da zadrže minimalni nivo rezervi, dok istovremeno odobravaju kredite realnoj privredi.

Prema riječima guvernera BoE, Marka Karnija, prošlogodišnji rezultati stres testova su pokazali da je bankarski sektor Britanije snažniji nego u periodu prije krize iz 2008. godine.

“Ovogodišnji testovi će imati drugačiji fokus, što je jednako važno. Procjenjivanjem otpornosti britanskog bankarskog sektora na velike šokove, mi ćemo dodatno unaprijediti našu sposobnost identifikovanja poteškoća i obezbijedićemo da banke imaju rezervi plan u rješavanju širokog spektra problema”, izjavio je Karni.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top