Nova eskalacija u trgovinskom ratu Vašingtona i Pekinga

Američke carine na 200 milijardi dolara uvoza iz Kine povećane su jutros sa 10 na 25 odsto, što je nova eskalacija u trgovinskom ratu Vašingtona i Pekinga.

Kina je ranije zaprijetila da će odgovoriti istom mjerom ako SAD podignu carine.

Vlada predsjednika Donalda Trampa je tako intenzivirala trgovinski rat s Kinom, za koju tvrdi da je prekršila obećanja data ranije tokom pregovora. Povećanje carina je stupilo na snagu iako su u Vašingtonu u toku razgovori dvije strane.

TI razgovori će biti nastavljeni danas, pošto su juče završeni bez ikakvog nagovještaja napretka.

Povećane carine se neće odnositi na robu koja je napustila kineske luke prije povećanja.

Kina najavila kontramjere

Kineska vlada je saopštila da će preduzeti “neophodne protivmjere” kao odgovor na najnovije povećanje američkih carina na kinesku robu, ali nije iznijela detalje eventualnog odgovora.

– Kina duboko žali što će morati da preduzme neophodne protivmjere – saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Kina je na ranije povećanje carina odgovorila sopstvenim carinama na 110 milijardi dolara američke robe, ali tu ima sve manje prostora za povećanje zbog trgovinskog disbalansa između dvije zemlje.

Kineska regulatorna tijela su takođe počela da otežavaju poslovanje američkim kompanijama u Kini, usporavajući carinske preglede za njihovu robu i pooštravajući regulatorni nadzor.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top