Nova era za Putina: Stranci ušli u državni resurs | Ekonomist

Nova era za Putina: Stranci ušli u državni resurs

Moskva — Rusija je prodala dio akcija državne naftne kompanije “Rosnjeft” za 11,3 milijardi dolara (10,5 milijardi evra), saopštio je Kremlj.

Konzorcijum Glenkorna i katarskog državnog investicionog fonda kupili su 19,5 odsto ruskog naftnog giganta.

Učesnici konzorcijuma za privatizaciju “Rosnjefta” imaju jednake djelove, po 50 odsto, izjavio je Sečin.

Prodaja dijela akcija “Rosnjefta” je dio napora vlasti u Moskvi da privatizuju dio državne imovine, u cilju konsolidacije budžeta poslije dvogodišnje recesije, navodi agencija AP.

Portparol ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov opisao je sporazum kao najveći na globalnom energetskom tržištu u ovoj godini.

Putin je ocijenio da je prodaja dijela akcija naftne kompanije poboljšati transparentnost i koorporativno upravljanje ruskog giganta, kao i kapitalne rezerve.

Peskov je novinarima rekao da je ruski predsjednik čestitao izvršnom direktoru “Rosnjefta” Igoru Sečinu na postignutom sporazumu i da je naložio naftnom gigantu da sarađuje s Ministrastvom finansija i Centralnom bankom kako bi se spriječilo da prodaja dijela akcija destabilizuje rusku valutu.

Predsjednik Rusije je naložio izvođenje etapnog konvertovanja u rublje sredstava od privatizacije.

“Predsjednik je naveo da će narednih dana u zemlju stići značajan obim valute i kako bi se izbjeglo kolebanje kursa, potrebno je predvidjeti odgovarajući etapni sistem konvertovanja”, rekao je predstavnik Kremlja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top