Nova ekonomska neslaganja između SAD i Kine | Ekonomist

Nova ekonomska neslaganja između SAD i Kine

Kina i SAD ponovo su istakle neslaganja tokom samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (Apek), sporeći se oko protekcionizma, trgovine i borbe za uticaj na Pacifiku.

Dvije države nastavljaju da se međusobno optužuju za trgovinski rat. To se odigralo tokom uzastopnih govora kineskog predsjednika Si Đinpinga i potpredsjednika SAD-a Majka Pensa, na sastanku poslovnih lidera koji prethodi godišnjem zasijedanju Apeka.

Kineski lider je osudio protekcionizam i politiku “Prvo Amerika”, rekavši da pravila svjetske trgovine ne treba da služe egoističnim ciljevima. Kina i SAD su upletene u trgovinski rat koji bi, prema mišljenju eksperata, mogao biti katastrofalan za svjetsku ekonomiju. Vašington je prethodnih mjeseci uveo niz carina na robu uvezenu iz Kine, na šta je Kina odgovorila recipročnim mjerama.

– Istorija nas uči da niko nema koristi od konfrontacije, bila ona u formi hladnog rata, vrućeg rata ili trgovinskog rata. Pokušaji da se podignu brane i slome bliske ekonomske veze su protivni zakonima ekonomije i istoriji. To je kratkoročni pristup osuđen na propast – naveo je Si.

Ubrzo potom je Pens u borbenom tonu odgovorio da se Vašington neće povući po pitanju carina.

– Uveli smo carine na 250 milijardi dolara kineske robe, a ta cifra bi mogla da se duplira. Nadamo se poboljšanju, ali SAD neće promjeniti svoje ponašanje dok Kina ne promjeni stavove – zaprijetio je Pens.

Potpredsjednik SAD-a je takođe najavio američko učešće u izgradnji australijske pomorske baze u Papui Novoj Gvineji. Australija je jedna od zemalja koja sa podozrenjem gleda na kineske akcije na Pacifiku.

U drugom gestu, koji je verovatno iznervirao Peking, Pens se na kratko sastao s predstavnicima Tajvana.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top