Nova crna prognoza: Svijet ne može pobjeći od krize | Ekonomist

Nova crna prognoza: Svijet ne može pobjeći od krize

Poslije nekoliko godina relativnog mira na tržištima i stabilnog globalnog rasta, šanse za recesijom su ponovo visoke i samo rastu, procjene su banke Sitigrup.

“Prema našem mišljenju, rast globalne ekonomije je na veoma nepouzdanoj tački, poslije dvije do tri godine relativnog mira”, saopštio je tim ekonomista Sitigrupe predvođen Viljemom Buiterom, a prenosi njujorška agencija “Blumberg”.

“Dugogodišnji problemi u svjetskoj ekonomiji odnose se na strukturalno i ciklično usporavanje Kine i njen neodrživi režim deviznog kursa, zatim na ogroman nivo duga u mnogim zemljama svijeta, kao i na tekuću regionalnu i geopolitičku krizu“, naveli su ekonomisti.

Oni su istovremeno revidirali svoju prognozu rasta globalne ekonomije za tekuću godinu, na 2,5 odsto sa prethodno projektovanih 2,7 odsto.

Najnovije pogoršanje perspektiva globalne ekonomije je, kako se navodi u izvještaju, posljedica skromnog pogoršanja izgleda razvijenih zemalja i pooštravanja finansijskih uslova u drugim zemljama.

U zaključku izvještaja, Sitigrup navodi da je za izbjegavanje recesije i većeg usporavanja potencijalnog rasta BDP-a, svetu potrebna globalna verzija “Abenomiks plusa”, što bi prema terminologiji ove banke označavalo labavu monetarnu politiku kombinovanu sa fiskalnim podsticajima i strukturnim reformama, prenosi “Blumberg”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top