Nova cijena nafte - nova glavobolja | Ekonomist

Nova cijena nafte – nova glavobolja

London — Sljedeći izazov za finansijska tržišta i zakonodavce neće biti deflacija, već značajan rast cijena nafte od januara, kada su se spustile na šestogodišnji minimum.

Cijena nafte tipa “brent” je od janura skočila 45 odsto, a ako ostane na tom nivou ili dodatno poskupi tokom godine, inflacija bi iduće godine mogla značajno da ubrza, što bi stvorilo probleme zakonodavcima koji se drže ultra labave monetarne politike.

Ne manje od 27 centralnih banaka širom svijeta olabavilo je monetarnu politiku od početka godine u pokušaju borbe protiv deflacije, usporavanja privrednog rasta ili oba ta faktora. Te mjere variraju od sniženja kamatnih stopa do programa kvantitativnog labavljenja, odnosno kupovine državnih obveznica, kao odgovor na usporavanje inflacije i kolaps cijena nafte od 60 odsto u drugoj polovini 2014.

Investitori očekuju da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) podići kamatne stope tek krajem ove, a možda i iduće godine.

Postoje različite procjene kako će promene cijena nafte uticati na privredni rast i inflaciju u svijetu. “Brent” nafta je poskupjela 20 dolara ili 45 odsto u odnosu na januarski minimum i sada se kreće oko 65 dolara za barel. Cijena američke “lake” nafte (WTI) je u odnosu na minimum iz marta skočila 15 dolara ili 40 odsto na 58 dolara za barel.

Ekonomisti banke UBS procjenjuju da će poskupljenje nafte od 15 dolara u SAD dovesti do ubrzanja tempa inflacije od 0,6 odsto u narednih godinu dana, dok bi skok cijena od 25 dolara povukao inflaciju od 1,0 odsto, a skok od 35 dolara inflaciju od 1,4 odsto. Procjene za evrozonu su da će poskupljenje nafte od 15 dolara dodati 0,5 odsto na inflaciju, od 25 dolara 0,8 odsto, a od 35 dolara 1,1 odsto.

Čak i najekstremniji scenario poskupljenja “crnog zlata” teško da će ubijediti Evropsku centralnu banku, Fed ili druge centralne banke da odustanu od politike koju trenutno primenjuju. Uzimajući to u obzir, tržišta bi trebalo da u buduće prognoze kretanja cijena uračunaju veća inflatorna očekivanja nego što je to bio slučaj krajem prošle godine kada su izrađene prethodne prognoze, navodi Rojters.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top