Nova banka BRICS-a investiraće milijarde

Među pedeset projekata je i formiranje energetske asocijacije te međunarodnog centra za istraživanje.

Prvog dana samita zemalja BRICS-a koji je počeo u ruskom gradu Ufa, članovi poslovnog vijeća su usaglasili deklaraciju o investicijama u Rusiju, Indiju, Kinu i Južnoafričku Republiku, kojima će se baviti Nova banka za razvoj, a koju će formirati ove zemlje osnivači.

Prema prvim najavama, BRICS će početi sa radom krajem ove godine, a razmatranje projekata za investiranje će početi na proljeće 2016. godine.

Pedeset projekata

Uoči početka samita, ministri finansija zemalja BRICS su u Moskvi održali sjednicu Upravnog odbora Nove banke za razvoj, sa kapitalom od 100 milijardi dolara, što je praktično označilo početak rada banke.

„Konsultovali smo se sa našim poslovnim liderima i za danas smo pripremili dokumente za potpisivanje. Oni uključuju 50 projekata i inicijativa, uključujući i onu za formiranje energetske asocijacije naših država, kao i internacionalni centar za istraživanje“ rekao je predsjednik Rusije, Vladimir Putin.

Učesnici su rekli da Grčku ne očekuju i ne vide među mogućim korisnicima sredstava novih financijskih institucija BRICS.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top