Nova afera - banke namještale cijene zlata | Ekonomist

Nova afera – banke namještale cijene zlata

Švajcarske vlasti za zaštitu konkurencije pokrenule su istragu protiv sedam banaka zbog sumnji da su namještale cijene na tržištu plemenitih metala.

Švajcarska komisija za zaštitu konkurencije (COMCO) “otvorila je danas istragu protiv dvije švajcarske banke, UBS-a i Julijus Bera, kao i stranih finansijskih institucija, kao što su Dojče banka, HSBC, Barkliz, Morgan Stenli i Micui”, navodi se u saopštenju tog organa, prenosi Frans pres.

U saopštenju komisije se objašnjava da postoje indicije da su pomenute banke “sklopile nezakonite konkurentske ugovore u trgovini plemenitim metalima kao što su zlato, srebro i platina”.

“COMCO naročito sumnja na “potencijalni dosluh banaka prilikom određivanja raspona cijena (spreads) plemenitih metala na tržištu”, navodi francuska agencija.

Neke od banaka protiv kojih je pokrenuta istraga već su ranije ove godine platile ogromne kazne, nakon priznanja krivice u SAD za namještanje kamatne stope Libor.

Izvor:b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top