Norvežani ulaze u crnogorsku berzu struje | Ekonomist

Norvežani ulaze u crnogorsku berzu struje

Crnogorska Berza električne energije (BELEN) izabrala je za strateškog partnera norvešku kompaniju Nord Pool, jednog od lidera među evropskim tržištima električne energije, a namjera je i širenje saradnje uključivanjem Norvežana u vlasničku strukturu BELEN-a, saopšteno je Vikend novinama u crnogorskom preduzeću.

Izbor strateškog partnera bio je preduslov za početak trgovanja na nacionalnoj berzi struje, koje se očekuje početkom iduće godine. Nord Pool izabran je za partnera međunarodnim tenderom.

– Planirano je da novo crnogorsko dan-unaprijed tržište električne energije krene sa radom početkom 2020. godine. BElEn i Nord Pool, koji je izabran nakon otvorenog tendera, obavezali su se na razvoj transparentnog i efikasnog tržišta električne energije, omogućujući Crnoj Gori da se poveže sa susjednim zemljama u skladu sa standardima Evropskog internog tržišta električne energije (IEM) – kazali su u BELEN-u.

Saradnja, kako su naveli, uključuje podršku za uspostavljanje procesa i procedura potrebnih za funkcionisanje nacionalnog danunaprijed tržišta u Crnoj Gori, povezivanje tržišta sa susjednim zemljama i procese kliringa i finansijskog poravnanja.

Tehnički direktor BELEN-a Dejan Drašković ponosan je što su uspješno okončali proceduru za izbor najboljeg modela strateškog partnerstva za BELEN i Crnu Goru, što je postignuto uz pomoć Sekretarijata Energetske zajednice, na čijem je čelu Janez Kopač, i tehničke pomoći za povezivanje na Zapadnom Balkanu.

– Obratili smo se najboljima u ovom poslu, koji će nam pomoći u razvoju crnogorskog tržišta električne energije. Zahvaljujemo im se na podršci tokom čitavog procesa. Posebno sam ponosan što ćemo na kraju blisko sarađivati sa Nord Pool-om, evropskim liderom u trgovanju električnom energijom – rekao je Drašković Vikend novinama.

I u Nord Pool-u su zadovoljni sklapanjem strateškog partnerstva sa BELEN-om.

– Srećni smo i počastvovani što smo izabrani za partnera u razvoju crnogorskog tržišta električne energije. Nord Pool je posvećen podršci otvaranja tržišta struje koje se trenutno odvija u jugoistočnoj Evropi – naglasila  je izvršna direktorica norveške kompanije Kari Ekelund Thorud.

Direktorica Nord Poola ukazuje da je razvijanje likvidnog i konkurentnog tržišta ključ za učvršćivanje pozicije Crne Gore kao energetske spone između balkanskog regiona i Evrope kroz podmorski kabl ka Italiji.

– To će osigurati da Crna Gora dobije ključnu ulogu u pomjeranju cijelog tržišta električne energije jugoistočne Evrope bliže internom tržištu EU. U Nord Pool-u naporno radimo na tome da budemo u samom srcu razvoja budućih tržišta električne energije za cijelu Evropu – istakla je Thorud.

U BELEN-u tvrde da Nord Pool, kao vodeće evropsko tržište električne energije, pruža efikasnu, jednostavnu i sigurnu trgovinu širom Evrope.

– Kompanija nudi dan unaprijed i unutardnevnu trgovinu, kao i usluge kliringa i finansijskog poravnanja klijentima, bez obzira na veličinu kompanije i lokaciju – naglasili su u crnogorskom preduzeću za trgovinu električnom energijom.

Tržište će kako je napomenuo Drašković, biti anonimno i niko od učesnika neće znati sa kim trguje, te neće moći da utiče na cijenu. Izvještavanje o ostvarenim količinama energije koje su trgovane na berzi, kao i cijeni po kojoj su transakcije obavljene, biće svakodnevno, što je praksa i berzi u regionu. Struju će moći da nabave trenutni snabdjevači, ali i oni koji će se pojaviti na sceni u budućnosti. Električna energija će se kupovati od satnih količina do godišnjih profila, a planirano je da se trgovina ugovara danunaprijed, odnosno dan prije kupovine, dok će ponuđena cijena biti realna. Kada je riječ o pristupanju berzi, učešće neće biti obavezno.

– Berza električne energije je prvenstveno veleprodajno tržište. Ona će ponuditi realnu cijenu električne energije, koliko god ona bude iznosila u tom trenutku. Ono što se mora shvatiti je da je energija, kao proizvod s kojim se trguje, apsolutno živa roba i njena vrijednost se mijenja u zavisnosti od ponude i potražnje – objasnio je ranije Drašković.

Vlasnici EPCG, CGES i COTEE

BELEN je prije tri godine osnovala Vlada radi uspostavljanja i upravljanja organizovanim dan-unaprijed tržištem. Osnivači i vlasnici crnogorske berze struje su Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) i Elektroprivreda (EPCG) sa učešćem od 33,33 odsto i Crnogorski operator tržišta električne energije (COTEE) sa udjelom od 33,34 odsto.

– Ciljevi BELEN-a uključuju povezivanje tržišta električne energije sa najmanje jednom susjednom zemljom, kao i kasnije uspostavljanje unutardnevnog i fjučers tržišta, uz stvaranje novih poslovnih prilika za učesnike na tržištu i osiguranje bolje efikasnosti, konkurentnijih cijena i veće sigurnosti, kvaliteta i standarda usluga – precizirali su u BELEN-u.

Nord Pool upravlja tržištima u nordijskim i baltičkim regijama, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, i obavlja ulogu nominovanog operatora tržišta električne energije u 15 evropskih zemalja, a istovremeno servisira tržišta električne energije u Hrvatskoj i Bugarskoj. Norveška kompanija, kako su ukazali u BELEN-u, trguje sa 360 kompanija iz 20 zemalja, a prošle godine je ostvarila ukupan promet od 524 teravat sata električne energije. Nord Pool ima kancelarije u Oslu, Stokholmu, Helsinkiju, Talinu, Londonu i Berlinu i više od 25 godina iskustva u trgovanju strujom.

_____________________________________________________________________________

Izvor: Vikend novine

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top