Norveški fond dostigao rekordnih trilion dolara

Najveći državni fond na svijetu, u vlasništvu Norveške, dostigao je rekordnih trilion dolara. Rekord je postignut danas u 10:34 GMT, ukorak s rastom svjetskih berzi i eura.

Fond je osnovan 1998. s ciljem štednje prihoda od nafte i gasa za buduće generacije. Sada ima vrijednost od 250 odsto norveškog BDP-a, što je premašilo procjene o vrijednosti od 130 odsto do 2020.

Vrijednost fonda iznosi 185.000 dolara po glavi svakog stanovnika Norveške. Fond investira sredstva u akcije, obveznice i nekretnine u inostranstvu, ali ne i u kompanije koje proizvode duvan, nuklearno oružje ili nagazne mine. Do sada je, iz etičkih razloga, 66 kompanija stavljeno na “crnu listu” ulaganja norveškog fonda.

Fond kontroliše 1.3 odsto svjetskih akcija, dok norveško stanovništvo od 5.3 miliona čini svega 0.1 odsto svjetske populacije.


 

Izvor: RT

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top