Norveški državni fond dnevno gubio 100 miliona eura | Ekonomist

Norveški državni fond dnevno gubio 100 miliona eura

Norveški državni investicioni fond, poznat kao najveći na svijetu, vratio se na pozitivnu teritoriju u drugom kvartalu. 

Oni su odoljeli pritisku koji je odluka Velike Britanije da izađe iz Evropske unije izvršila na tržišta.

Norveški fond je ostvario stopu prinosa od 0,3 odsto ili 94 milijarde kruna (10 milijardi eura), zahvaljući čemu je njegova vrijednost porasla na 7.180 milijardi kruna (777 milijardi eura) na kraju drugog kvartala, prenosi agencija Frans pres.

Po osnovu ulaganja u nekretnine, koje predstavljaju 3,1 odsto portfolija fonda, ostvarena je negativna stopa povraćaja od 1,4 odsto, dok su prinosi na ulaganja u akcije, koje čine 59,6 odsto portfolija, dostigli pozitivnu stopu od 0,7 odsto.

„Poslije perioda relativno stabilne situacije na tržištima sa početka kvartala, odluka Britanije da izađe iz EU je prouzrokovala oštar pad u Evropi. Tržišta su se relativno brzo oporavila, ali uz velike razlike među sektorima. Finansijski sektor je, na primjer, imao slabe performanse“, izjavio je zamjenik izvršnog direktora fonda, Trond Grande.

U prvom tromesečju, fond je ostvario negativnu stopu prinosa od 0,6 odsto, zbog čega je svakog dana gubio oko 100 miliona evra ili ukupno 85 milijardi kruna (9,2 milijarde eura) u prva tri mjeseca ove godine.

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top