Norveška umjesto poštara uvodi robote | Ekonomist

Norveška umjesto poštara uvodi robote

Nacionalna pošta Norveške Posten-Norge uskoro će koristiti poštare robote, odnosno robotizovanu dostavnu službu, kako bi korisnicima priuštila što bolju uslugu dostave pošiljaka.

Norveška pošta je sklopila ugovor sa startup kompanijom Buddy Mobility koja ima sjedišta u Oslu i San Francisku. Plan im je da u prvoj fazi na ulice puste robotizovana vozila samo po gradu Kongsbergu, a kasnije i po ostalim norveškim gradovima, javlja index.hr.

Robot poštar funkcionisaće tako što će stići ispred kuća korisnika i obavijestiti ih o prispjeću pošiljke. Poruku će građani Kongsberga primiti putem aplikacije na pametnom telefonu. U poruci koju će primiti, nalaziće se i kod za otključavanje sandučića u vozilu. Robotizovano vozilo kretaće se ulicom brzinom od šest kilometara na sat, i tim tempom će moći da dostavi pošiljke na sto adresa dnevno. Nakon što dostavi sve pakete, vozilo će se vratiti u poštu, napuniti svoje baterije i čekati nove pošiljke za dostavu.

Portparol norveške pošte John Ekof kazao je za Index.hr da Norveška pošta danas ima čak 20.000 manje zaposlenih nego što je imala sredinom devedesetih godina prošlog vijeka.

– To je oko hiljadu zaposlenih manje po godini i niko se nije oko toga pretjerano uznemiravao. Svi su našli nove poslove ili su otišli u penziju ako su imali uslove za to – kazao je on, dodajući kako se obim poštanskih dostava od 1999. gpdone koja je bila jedna od najprometnijih u tom sektoru, smanjio čak 60 odsto.

Dodaje da je to razlog zašto Norveška pošta mora da inovira svoje usluge, kao i da pronađe isplatljivija rješenja koja odgovaraju i njihovim mušterijama. Portparol Ekof kaže i da roboti nijesu ključni razlog zašto je Norveška pošta smanjila broj zaposlenih, ali i da sva rješenja koja sprovode dolaze u dogovoru sa sindikatom radnika, kao i u proteklih dvadeset godina.

Medijska kuća Index.hr napominje i da su odgovor na njihov upit od norveške pošte dobili u roku od dva sata uz fotografiju poštanskog robota. Roboti poštari se trenutno testiraju i u Njemaćkoj.

_________________________________________________________________________________________

Izvor: Index.hr

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top