Norveška snizila referentnu kamatnu stopu na istorijski minimum

Norveška snizila referentnu kamatnu stopu na istorijski minimum

Centralna banka Norveške je snizila referentnu kamatnu stopu na istorijski minimum kako bi se uhvatila u koštac sa posledicama pada cijena nafte, javlja Blumberg.

“Kamatna stopa na prekonoćne pozajmice je snižena za 25 baznih poena na 0,75 odsto. Perspektive rasta norveške privrede su oslabile, a projektovano je da će inflacija dodatno pasti”, navodi se u saopštenju guvernera centralne banke Ujstajna Olsena.

Posle labavljenja monentarne politike u junu, Olsen je nagovijestio da postoji 70 odsto šansi za dodatno rezanje kamatne stope na jesen.

Od tada, cijene nafte su pale za oko 25 odsto, što je oko sedam odsto oborilo vrijednost norveške valute krune prema euru.

Kako ocjenjuje “Blumberg”, kolaps cijena nafte već uzima danka u privredi Norveške “teškoj” 500 milijardi dolara, pa je tako rast bruto domaćeg proizvoda zemlje u drugom kvartalu usporio na 0,2 odsto, a nezaposlenost je na najvišem nivou od 2006. godine, pošto su naftne kompanije ukinule više od 20.000 radnih mjesta.

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top