Norveška se pridružila sankcijama protiv Rusije | Ekonomist

Norveška se pridružila sankcijama protiv Rusije

Norveška se pridružila sankcijama protiv Rusije na preporuku EU i SAD, piše “Klasekampen“.

Međutim, Oslo se trudi da održava, koliko to situacija dozvoljava, što bolje odnose sa Moskvom.

Kako navodi list, Norveška pokušava da održi veze sa Rusijom u više sfera, jer ekonomija zemlje u velikoj mjeri zavisi od saradnje u oblasti uprave ribnim resursima u sjevernim morima, kao u velikom broju drugih bilateralnih pitanja.

Politika raspirivanja sukoba sa Rusijom izazvala je negativne ekonomske posljedice za ovu skandinavsku zemlju. Iako Norveška pokušava da očuva raniji nivo saradnje, piše list, prihodi zemlje od izvoza norveške ribe, morskih plodova i nafto-gasne tehnologije neumoljivo padaju.

Kako navodi norveški list, vrijeme kada će doći do ukidanja sanckija protiv Rusije vjerovatno nije daleko i ono će biti uzrokovano političkim, a ne ekonomskim motivima. Uzimajući u obzir da situacija u Ukrajini počinje da se stabilizuje, stvaraju se preduslovi za promjenu politike.

Kako smatra autor članka, Evropa ima više nego dovoljno problema i ne treba pogoršavati i tako mračnu sliku loših odnosa sa Moskvom. Zato je došlo vrijeme za otopljavanje odnosa.

Izvor: Sputnik
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top