Norveška: Kamatna stopa 1% | Ekonomist

Norveška: Kamatna stopa 1%

Centralna banka Norveške snizila je danas ključnu kamatnu stopu na rekordni minimum od jedan odsto.

Time nastoji da neutrališe posljedice koje niske cijene nafte imaju po ekonomiju, poručivši da bi stopa uskoro mogla biti dodatno snižena.

“Norveška privreda napreduje nešto slabije nego što se očekivalo, a privredna prognoza blago je snižena”, rekao je guverner centralne banke Oejsti Olsen, a prenijela agencija Frans pres.

Sniženje stope od četvrt procentnog poena bilo je očekivano, jer je banka prije ljeta signalizirala da će sniziti kamate.

Skandinavska ekonomija, čiji naftni sektor čini više od 20 odsto bruto domaćeg proizvoda, pogođena je padom cijena nafte od gotovo 40 odsto od juna 2014.

Budući da naftne kompanije smanjuju investicije, više od 20.000 radnih mjesta je ukinuto od početka prošle godine. Kompanija Statoil saopštila je da će ukinuti 1.500 radnih mjesta odnosno oko sedam odsto radne snage do kraja 2016.

Stopa nezaposlenosti u Norveškoj trenutno iznosi 4,1 odsto, što je najviši nivo u posljednjih 10 godina, dok su inflacija i rast plata i dalje ispod ciljnog nivoa centralne banke.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top