Norveška isključila FM, prešla na digitalni radio | Ekonomist

Norveška isključila FM, prešla na digitalni radio

Otkriće radio talasa u velikoj mjeri je promijenilo svijet. Između ostalog, doprinijelo je i razvoju jednog sasvim novog – prvog elekrotnskog medija. Prvi uspješan prenos signala bez žice ostvario je Dejvid Edvard Hjudžis 1880. godine, da bi nekih osam godina kasnije Hajnrih Rudolf Herc osmislio sistem koji to omogućava u kontinuitetu. Mnogi naučnici, uključujući i Teslu, radili su na praktičnom iskorišćavanju novootkrivenih saznanja ali je njihove ideje uspio da objedini tek Giljermo Markoni. On je naime omogućio stabilan prenos elektromagnetnih talasa i 1897. osnovao Markoni-stanicu, sa dometom od 20 kilometara. Ostalo je istorija – vremenom je skoro svako domaćinstvo u razvijenom svijetu posjedovalo radio aparat, i redovno slušalo na njemu vijesti, izvještaje o stanju na putevima i muziku.

U međuvremenu se mnogo toga promijenilo, pa i način prenosa signala. U posljednje vrijeme sve su popularnije internet radio stanice. Norveška je prva zemlja na svijetu koja je prešla na digitalni radio, isključivši time emitovanje na FM-u. Doduše ovo važi samo za državne emitere sa nacionalnim frekvencijama i dio lokalnih radio stanica.

Prema zvaničnom saopštenju, slušanje radio programa preko interneta omogućiće publici bolji kvalitet zvuka, povećanje broja kanala i više funkcija za osam puta manju cijenu difuzije.

No nije sve tako bajno kao što se predstavlja. Ova odluka norveških vlasti na meti je višemjesečnih kritika u javnosti. Njeni protivnici ističu brojne tehničke probleme koje digitalni radio još uvek ima, ali i činjenicu da teritorija zemlje još uvijek nije u potpunosti pokrivena potrebnom infrastrukturom. Za slušaoce problem predstavlja i cijena novih prijemnika ili adaptera koje moraju kupiti ukoliko žele da prate digitalizovani radio program, a koja se kreće između 100 i 200 eura.

Dok se taj problem ne riješi, veliki broj ljudi nema pristup radiju. Trenutno naime manje od polovine norveških vozača može da sluša digitalni radio u kolima. Druga istraživanja pokazuju da je od početka implementacije digitalizovanog programa slušalaštvo smanjeno za 10 odsto, a da je državni radio NRK izgubio 21 posto publike.

Uprkos početnim problemima, očekuje se da će građani ipak na kraju usvojiti ove inovacije. Zato se u narednim godinama ova promjena očekuje i u Švajcarskoj, Danskoj, Velikoj Britaniji i drugim zemljama.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top