Norveška gradi prvi tunel za brodove | Ekonomist

Norveška gradi prvi tunel za brodove

Norveška je dala zeleno svjetlo za finansiranje ambicioznog projekta koji podrazumijeva izgradnju prvogbrodskog tunela na svijetu.

Tunel bi trebalo da bude visok 45 metara, širok 36 metara i dugačak 1.7 kilometara, a biće izgrađen kroz poluostrvo Stad na zapadnoj obali Norveške. Konstrukcija će biti projektovana tako da može da primi teretne i putničke brodove težine do 16,000 tona i gaza do 12 metara.

Copyright: Norveška obalska uprava

Ovaj tunel omogućiće da do 120 plovila putuju ispod planine, umjesto da plove opasnim vodama Stadhaveta, gdje se spajaju Sjeverno i Norveško more, sa 100 olujnih dana godišnje. Najmanje 33 osobe, procjenjuje se, poginulo je u ovoj oblasti od Drugog svjetskog rata.

Projekat, za koji će biti potrebna decenija da se finalizuje, bio bi u potpunosti finansiran od strane norveške vlade, koja je već opredijelila oko milijardu norveških kruna (117 miliona dolara) za istraživanja Norveške obalske uprave.

Copyright: Norveška obalska uprava

Obalska uprava, koja je odgovorna za projekt, kaže da će gradnja uključivati konvencionalno pjeskarenje pomoću podzemnih platformi za bušenje i platformi paleta, koje će se koristiti za uklanjanje oko 3 miliona kubnih metara čvrste stijene s planine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top