Nokia dijeli akcionarima 4 milijarde eura

Nokia dijeli akcionarima 4 milijarde eura

Finska Nokija, treći svjetski proizvođač opreme za telekomunikacione mreže, najavila je danas da će akcionarima isplatiti 4,0 milijarde eura dividende narednih godina, zahvaljujući boljem profitu od očekivanog, pošto je rast prodaje u Kini kompenzovao slabiju tražnju u Sjevernoj Americi i Evropi.

Finska kompanija je u saopštenju precizirala da će akcionarima vratiti 4,0 milijarde eura (4,4 milijarde dolara) narednih godina kroz isplatu dividendi i otkup akcija, prenosi Rojters.

Nokija, koja je ovog mjeseca obezbijedila odobrenje regulatora za preuzimanje francuskog rivala Alkatel Lusenta za 15,6 milijardi eura (17,1 milijardi dolara), takođe je iznijela plan uštede 900 miliona eura na tom poslu do 2018. godine.

U trećem tromjesečju ove godine operativni profit mrežnog sektora kompanije bio je 391 miliona eura, odnosno 13,6 odsto prihoda.

To je otprilike na nivou prošlogodišnjeg rezultata od 397 miliona eura, ali znatno iznad prosječne prognoze analitičara, koji su u anketi Rojtersa očekivali dobit od 297 miliona eura, uz udio u prihodima od 10,2 odsto.

Analitičari su bili oprezni u pogledu dobiti Nokije nakon što je tržišni lider Erikson ovog mjeseca objavio razočaravajuće rezultate, navodeći kao razlog za to usporavanje tražnje u Kini.

„Iako su prihodi (Nokije) niži, profitabilnost u mrežnom sektoru je bila izvrsna. Rezultati u Kini su bili posebno dobri“, rekao je analitičar kompanije Inderes Ekviti Riserč, Mikael Rautanen.

Nokija je podigla i svoju prognozu profitabilnosti za mrežni ogranak za cijelu godinu, precizirajući da očekuje operativnu maržu oko ili malo ispod svog dugoročno ciljanog raspona od 8,0 do 11 odsto, u odnosu na ranije predviđenu maržu oko sredine tog raspona.

Izvor:Capital.ba

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top