Nokia se vraća na tržište pametnih telefona | Ekonomist

Nokia se vraća na tržište pametnih telefona

Nokia iza sebe ima mnogo iskustva na tržištu smartphonea. Štoviše, ta kompanija iz Finske je nekad bila najpopularnija među korisnicima. Sada je došla i službena potvrda da će kompanija pokušati ponovno da se robije na tom istom tržištu 2016. godine.

Nokia je prošle godine sektor poslovanja vezan za mobilne uređaje i usluge prodala Microsoftu. Međutim, Microsoftov Satya Nadella je prošle sedmice objavila da je došlo do promjene poslovanja kada je riječ o sektoru mobilnih uređaja. Ta ‘promjena poslovanja’ zapravo podrazumijeva 7800 otkaza, što se većinom odnosi na zaposlene u Nokiji.

Nedjelju dana pošto je izvršni direktor Nokie, Rajeev Suri, na blogu objavio planove o povratku u mobilnu industriju, službeno je potvrđeno kako kompanija traži partnera koji će na sebe preuzeti ‘proizvodnju, prodaju, oglašavanje i korisničku podršku’.

– Kada i ako pronađemo partnera koji može da preuzme te odgovornosti, počećemo blisku saradnju vezanu za dizajn i tehnološka rješenja, kao što je bio slučaj s tabletom Nokia N1 Android. Jedino tako možemo da zadovoljimo vlastite kriterijume, kao i kriterijume korisnika.

Postavlja se pitanje kada bismo mogli da vidimo Nokia smartphone u prodavnicama. Nokia objašnjava da su još pod ugovorom koji podrazumijeva proizvodnju, prodaju i dizajn mobilnih uređaja do posljednjeg kvartala 2016. godine.

– To će se dogoditi najranije u posljednjem kvartalu 2016. godine – službeno je potvrđeno.

Izvor:  
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top