NLB Ljubljana otkupila 56 hiljada akcija | Ekonomist

NLB Ljubljana otkupila 56 hiljada akcija

Ponudu Nove Ljubljanske banke iz Ljubljane za otkup preostalih akcija NLB banke Podgorica, po cijeni od 29,1 eura po dionici, prihvatili su vlasnici oko 56 hiljada akcija, potvrđeno je Vijestima iz Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV).
Vlasnici oko 56 hiljada akcija čine 0,48 odsto u ukupnom vlasništvu banke.

Rok za prihvatanje ponude u prvom krugu istekao je 16. avgusta.

Slovenci će navedeni procenat akcija dokupiti za nešto više od 1,6 miliona eura, a preostalih 0,18 odsto akcija te banke zainteresovani vlasnici će po navedenoj cijeni moći da prodaju prihvatanjem slovnačke ponude u Centralnoj depozitarnoj agenciji u dodatnom 15-odnevnom roku, odnosno do kraja avgusta.

Pojedinačno, najveći paket od 0,16 odsto dionica za više od pola miliona eura, prodali su, kako Vijesti nezvanično saznaju, hrvatski investitori sakriveni iza kastodi računa jedne poslovne banke u Crnoj Gori.

Hotelska grupa Budvanska rivijera je treći po veličini akcionar sa 0,078 odsto akcija, koja bi trebalo da od prodaje akcija prihoduje nešto više od 267 hiljada eura.

Četvrti akcionar po veličini je Kombinat aluminijuma (KAP) u stečaju, koji će dobiti nešto više od 113 hiljada, a zatim slijede Elektroindustrija Obod u stečaju sa 101 hiljadom eura, Gornji Ibar u stečaju iz Rožaja sa oko 90,8 hiljada eura, pa Elektroprivreda Crne Gore sa oko 63 hiljade eura.

Većinski vlasnik NLB Montenegrobanke je početkom decembra 2015. godine kupio na Montenegroberzi 1,36 odsto akcija banke, koje su bile u vlansištvu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), za 4,62 miliona eura, po prosječnoj cijeni od 29,1 eura.

Tako je i proistekla zakonska obaveza po kojoj je sad dužan da u postupku preuzimanja ponudi otkup dionica i preostalim akcionarima po istoj cijeni.

Uprava Nove Ljubljanske banke je nakon godinu i po prihvatila tu obavezu, nakon što je Upravni sud Crne Gore prije tri mjeseca odbio njenu tužbu protiv rješenja KHOV-a.

Izvor: Rtcg

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top