NLB ipak uskoro na prodaju | Ekonomist

NLB ipak uskoro na prodaju

Slovenački državni holding naložio je nastavak postupka za privatizaciju Nove ljubljanske banke, nezvanično saznaju „Finance“.

Time su potvrđene ranije informacije kako Evropska komisija Cerarovoj vladi neće dopustiti ponovno odlaganje prodaje najveće slovenačke banke. Slovenačke vlasti željele su banku prije prodaje da „očiste svih obaveza jer bi potencijalni kupac nejasnoće sigurno uključio u cijenu“.

Takođe, na neriješena pravna pitanja koja mogu imati značajan uticaj na prodajnu cijenu, slovenačku vladu su u decembru upozorili i neki stručnjaci. Grupa NLB je u prvih devet mjeseci prošle godine ostvarila 91,5 miliona EUR neto dobiti, što je 18% više nego u istom periodu prošle godine.

Matična banka imala je 53,9 miliona dobiti. Na dobre rezultate, uglavnom su uticali niži troškovi umanjenja i rezervisanja koji su na nivou Grupe iznosili 37,5 miliona EUR, što je 39% manje nego u istom periodu 2015. U NLB-u su ovi izdaci bili manji za 19%, spustivši se na 49,9 miliona EUR.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top