Njemci u potrazi za kvalitetnim kadrom | Ekonomist

Njemci u potrazi za kvalitetnim kadrom

U Njemačkoj još ima oko milion slobodnih radnih mjesta. Poslodavci kažu da nema dovoljno kandidata za posao, a najveća potražnja je za kućnom njegom.

Časopis “Spiegel” u svom online izdanju piše: “Na radiju, na plakatima, na internetu, firme vape za novim zaposlenima. Čitava privreda je u poletu, izvoz cveta. Mnogi Njemci troše novac u prodavnicama. Raspoloženje među firmama je dobro kao rijetko kada. Sada su objavljeni novi rezultati istraživanja rasta bruto-društvenog proizvoda u ovoj zemlji, Evropskoj uniji i eurozoni. Mnogi ekonomisti upozoravaju da se Njemačka nalazi u fazi pregrijavanja? Nešto nije u redu. Ovaj bum ima karakteristike kojih u ranijim fazama uspona – nije bilo”.

A njemačka železnica “Deutsche ban” (DB) raspisala je ni manje ni više nego 1.000 konkursa za nova radna mjesta – sve za samo nedelju dana, o čemu piše list “Berliner Morgenpost”.

“Oliver Deneke želi da otvori sebi nove radne perspektive, 32-godišnji kuvar je već radio razne poslove. Trenutno radi za gradsku čistoću u Hanoveru. Željeznica je ogromna firma sa sigurnim radnim mestima, i misli da dobro i plaća. Ni sam ne zna tačno šta bi radio, ali je najprije otišao na savjetovanje u zgradu DB u Berlinu, a do kasno popodne je to uradilo još 50 njegovih sugrađana”.

Disciplinovanim Njemcima želimo da kvalitetnim kadrom popune tražene pozicije.


 

Izvor: Mondo

Komentariši

Top