Njemci strahuju, pogođena žila kucavica | Ekonomist

Njemci strahuju, pogođena žila kucavica

Skandal njemačkog automobilskog giganta Volkswagena sa lažiranjem stvarnog nivoa zagađenja vazduha pogodio je samu “žilu kucavicu” njemačke privrede.

Automobilski sektor čini 14 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) Njemačke. Ukupna vrijednost prodaje ovog sektora je prošle godine iznosila 385 milijardi evra.

Moćni njemački automobilski sektor obuhvata neka od najvećih i najpoznatijih svjetskih brendova, od samog VW-a do prestižnih proizvođača kao što su BMW, Dajmler/Mercedes-Benz i Opel, koji je njemačka filijala američke automobilske kompanije DŽeneral motorsa (GM), prenosi Frans pres.

U taj sektor se, međutim, ubrajaju i neki od vodećih svjetskih dobavljača djelovima, kao što su Boš, Kontinental i ZF Fridrihšafen, kao i jedan broj malih i srednjih preduzeća.

Pojedini posmatrači, kao što su analitičari iz kompanije CMC marketsa, već su izrazili zabrinutost zbog prelivanja posljedica Volkswagenovog skandala na širu privredu Njemačke u narednim nedeljama i mjesecima.

U Njemačkoj je prošle godine proizvedeno više od pet miliona automobila, zahvaljujući čemu je najveća evropska privreda četvrti najveći proizvođač automobila na svijetu posle Kine, SAD i Japana, ali i lider u Evropi, navodi francuska agencija.

Ovaj sektor je prošle godine zapošljavao oko 770.000 ljudi od ukupne radne snage od preko 40 miliona ljudi, a automobili su vodeći izvozni proizvod Njemačke, budući da su činili 18 odsto vrijednosti prošlogodišnjeg ukupnog izvoza.

Kina je naročito jedan od najvećih kupaca njemačkih automobila, a Njemaci takođe vole automobile, a posebno domaće, koji su prošle godine činili oko dvije trećine ukupnih novih registracija.

Kako ocjenjuje Frans pres, veze između automobilskog sektora i političara su takođe tradicionalno bliske, u čemu Folksvagen može poslužiti kao najbolji primjer. Naime, sjeverna njemačka savezna država Donja Saksonija, gdje je sjedište VW-a, ima 20-procentni udio u toj kompaniji, dok premijer te pokrajine i njegov ministar finansija sjede u nadzornom odboru VW-a, napominje agencija.

Izvor: b92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top