Njemci pokazali da ne priznaju krizu | Ekonomist

Njemci pokazali da ne priznaju krizu

Njemačka privreda, najveća u Evropi, porasla je za 0,3 odsto u četvrtom tromjesečju prošle godine, podstaknuta prije svega robusnom domaćom tražnjom.

Njemački bruto domaći proizvod povećan je za 0,3 procenta u periodu od oktobra do kraja decembra 2015, što je ista stopa rasta kao i u prethodnom tromjesečju, navodi se u saopštenju Destatisa, koje prenosi agencija AFP.

Nakon rasta BDP-a od po 0,4 posto u prvom i drugom kvartalu, njemačka ekonomija je porasla za po 0,3 procenta u trećem i četvrtom tromjesečju, što je rezultiralo rastom od 1,7 odsto za cijelu prošlu godinu, naveli su statističari, potvrdivši preliminarnu procjenu objavljenu prošlog mjeseca.

“Ekonomsku situaciju u Njemačkoj obilježio je čvrst i kontinuiran rast u 2015. godini”, konstatovao je Destatis, dodajući da su pozitivni impusli potekli prije svega od domaće tražnje.

Državna potrošnja je naglo porasla, dok je potrošnja domaćinstava zabilježila skromniji uspon.

“Najvažnije je da su investicije imale pozitivno kretanje, pri čemu su ulaganja u građevinski sektor značajno povećana u odnosu na treće tromesječje”, navodi statistička kancelarija.

Istovremeno, spoljna trgovina je imala prigušen efekat na rast zbog nižeg izvoza, dodaje Destatis, a prenosi AFP.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top