Njemci na odmore i putovanja potrošili 88 milijardi eura | Ekonomist

Njemci na odmore i putovanja potrošili 88 milijardi eura

Želja za putovanjima i planovi za odmore su i dalje veoma veliki kod Njemaca.

Podaci Istraživačkog društva za odmore i putovanja, predstavljeni na Sajmu turizma u Berlinu, pokazuju da su Njemci prošle godine potrošili rekordnih 88 milijardi eura na turistička putovanja i odmor,

I u ovoj godini čak 69 odsto Njemaca planira odlazak na odmor, svega 12 odsto kaže da neće putovati, a ostali još nisu donijeli odluku.

Terorizam nije uticao toliko na odluku da se putuje, koliko na izbor destinacije. Tako je čak 38 odsto Njemaca reklo da je taj svjetski problem uvrstilo u planiranje, pa je tako prošle godine Tursku posjetilo 23 odsto Njemaca manje nego 2015. godine, a sjevernu Afriku čak 29 odsto manje.

Čak 30 odsto njih je svoje odmore provodilo upravo u domovini, a posebno je omiljena bivša istočnonemačka pokrajina Meklenburg – Prednja Pomeranija, smještena na obalama Baltika i granici prema Poljskoj, što govori da je upravo domovina bila najomiljenija destinacija Njemcima u 2016. godini.

Njemci, izgleda, ponovo otkrivaju ljepote svoje zemlje, ali i susjednih i drugih evropskih zemalja, pa su tako Njemačka, Austrija, Španija i Grčka „profitirale“ od straha od terorizma.

U najmoćnijoj zemlji Evropske unije, odmor predstavlja neku vrstu „svetinje“ i on se uredno najavljuje poslodavcu još na početku godine. Sezona ljetnjih odmora u Njemačkoj bi, možda, moglo biti i „peto godišnje doba“, kada Njemci, uglavnom neopterećeni egzistencijalnim mukama o prehranjivanju porodica, kreću „punim gasom“, Njemačka „predahne“, politički Berlin utihne, a kilometarske kolone disciplinovanih vozača na putevima predstavljaju realnost, koja se ne može ni preteći, ni zaobići.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top