Njemci masovno protiv sporazuma EU i SAD | Ekonomist

Njemci masovno protiv sporazuma EU i SAD

Više od 100.000 ljudi, a prema nekim procjenama čak 250.000 njih prošetalo je centrom Berlina u znak protesta protiv planiranog sporazuma između Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država o slobodnoj trgovini.

Policija je saopštila da je u protestima u subotu učestvovalo oko 100.000 ljudi, dok organizatori tvrde da ih je bilo 250.000, javila je agencija AP.

Demonstranti su udarali u bubnjeve, uzvikivali slogane i mahali zastavama i transparentima protiv Transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva (TTIP).

Njemačka vlada se zalaže sa sklapanje tog sporazuma, tvrdeći da će on dati podsticaj globalnoj privredi, a malim i srednjim preduzećima omogućiti bolju šansu da budu konkurentne na svjetskom tržištu, uz istovremeno smanjenje birokratske procedure.

Demonstranti, koji su se okupili u organizaciji Konfederacije njemačkih trgovinskih sindikata, smatraju da bi planirani sporazum mogao da izazove pad bezbednosnih standarda u prehrambenoj industriji i ugrozi lokalnu upravu time što će međunarodnim arbitražnim panelima dati ovlašćenja da odlučuje u sporovima.

EU i SAD o TTIP pregovaraju od 2013. godine, a pristalice tog sporazuma se nadaju da će on biti brže usvojen nakon što su SAD, Japan i druge zemlje Pacifičkog obruča postigle odvojeni sporazum o slobodnoj trgovini.

*Izvor: RTS

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top