Njemci i Francuzi imaju plan za jačanje eurozone | Ekonomist

Njemci i Francuzi imaju plan za jačanje eurozone

Njemačka i Francuska založile su se da nove mjere za jačenje eurozone, među kojima bi mogla da bude harmonizacija korporativnih poreza.

Ministri finansija Volfgang Šojble i Bruno le Mer rekli su da organizuju radnu grupu koja bi napravila predloge za bilateralni samit u julu.

“Godinama govorimo o napretku u integraciji eurozone, ali stvari nisu išle brzo ili dovoljno brzo”, rekao je Le Mer, dodajući da su odlučni da se stvari sada ubrzaju.

Njemačka i Francuska bi mogle da predlože zajednički sistem poreza za korporacije za te dvije države ili da se koncentrišu da se harmonizuju propisi na nivou EE, rekao je Šojble.

“Oba (plana) su ambiciozna”, rekao je Šojble dodajući da je šira poreska harmonizacija teška pošto zahtijeva konsenzus lidera svih članica Unije.

Le Mer je u prvoj posjeti Berlinu otkada je francuski predsjednik Emanuel Makron imenovao novu vladu prošle nedjelje. Le Mer je konferenciju za novinare počeo na tečnom njemačkom, navodeći da je potrebna bolja koordinacija ekonomske politike.

On je izrazio spremnost Francuske za dublje reforme, poput uspostavljanja ministra finansija za 19 članova eurozone ili “Evropski monetarni fond”, što je Šojble ranije podržavao.

Le Mer je rekao da će Francuska poštovati obaveze preuzete iz EU za smanjenje budžetskog deficita.

“Bregzit shvatamo kao mogućnost da naše finansijske kompanije budu atraktivnije nego prije. Naša uloga je da stvaramo bogatstvo za našu zemlju, da stvaramo radna mjesta za našu zemlju. S Bregzitom ta mogućnost postoji i očekujemo da iskoristimo tu mogućnost”, rekao je francuski ministar.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top