Njemački spoljnotrgovinski suficit zavisi od monetarne politike ECB | Ekonomist

Njemački spoljnotrgovinski suficit zavisi od monetarne politike ECB

Njemačka vlada vjeruje da bi ECB podizanjem kamatnih stopa pomogla da se smanji često kritikovan njemački spoljnotrgovinski suficit, piše njemački Funke Mediengrupe.

Kako prenosi agencija Rojters, list je objavio dokument od osam strana koji su pripremila njemačka ministarstva finansija i ekonomije, a koji ministar finansija Volfgang Šojble planira da predstavi na proljećnom zasijedanju Međunarodnog monetarnog fonda krajem ove nedjelje.

Šojble je dugogodišnji kritičar aktuelne politike ultra niskih kamatnih stopa ECB-a.

Novi dokument ne poziva ECB na podizanje kamatne stope, već ocjenjuje da bi pooštravanje monetarne politike bilo u skladu sa evropskim ekonomskim oporavkom i da bi uticalo na smanjenje njemačkog suficita tekućeg računa zbog očekivanog jačanja eura.

“Privredni rast u eurozoni i inflatorna kretanja treba da podstaknu ECB da počne da normalizaciju monetarne politike”, navodi list i dodaje da bi “jači euro automatski smanjio trgovinski suficit”.

Predsjednik SAD Donald Tramp i drugi američki zvaničnici okomili su se na visok njemački suficit tekućeg računa, navodi britanska agencija.

Jedan visoki funkcioner njemačke vlade juče je rekao da se očekuje dodatni pritisak Vašingtona na sastancima MMF-a i G20 ove nedjelje za smanjenje suficita.

U dokumentu njemačke vlade ponovo se ukazuje na stav Berlina da se trgovinski suficit uglavnom duguje kvalitetu njemačkih proizvoda i izboru privatnih potrošača i preduzeća.

U njemu se takođe ističe da Njemačka nije imala nikakav uticaj na monetarnu politiku ECB-a, i da je o trgovinskoj politici odlučivala Evropska unija.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top