Njemački plan za smanjenje neravnoteža na tržištu nekretnina

Vlada Njemačke je donijela akcijski plan kojim želi građanima omogućiti lakši pristup stanovima s umjerenom stanarinom.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je stanovanje po pristupačnim cijenama proglasila jednim od najvažnijih ciljeva njene vlade.

“Želimo uložiti velike napore kako bi postigli naš cilj, a to je više stanova na njemačkom tržištu nekretnina. To je jedno od najvažnijih socijalnih pitanja”, rekla je Merkel nakon susreta na vrhu predstavnika politike i ekonomije na temu stanogradnje u Njemačkoj.

Kao jedan od rezultata sastanka na vrhu, Merkel je najavila gradnju dodatnih 100.000 socijalnih stanova u Njemačkoj.

Ministar finansija Olaf Scholz najavio je lakše finansiranje socijalne stanogradnje, što je nadležnost saveznih država, kroz sredstva iz saveznog budžeta.

“Ono što nam je u Njemačkoj potrebno je više stanova koje je moguće platiti. Stanarine od deset eura po kvadratu (bez režija) građane dovode na rub finansijske izdržljivosti”, rekao je Scholz.

Ministar unutrašnjih poslova i stanogradnje Horst Seehofer je kazao kako je sastanak odaslao “važnu poruku”, koja glasi: veća ponuda, manje cijene.

“Ovo je najobuhvatniji plan na polju stanogradnje donesen u Njemačkoj”, rekao je Seehofer, napominjući da se radi o “umrežavanju” svih interesnih sfera na ovom polju.

Stanarine su, posebno u velikim gradovima, posljednjih godina rasle velikom brzinom, a u gradovima poput Minhena ili Hamburga stanarine od 15 eura po kvadratnom metru stana više nisu rijetkost.

Prihvaćeni plan donosi i takozvanu kočnicu rasta stanarina, koja onemogućava drastična podizanja stanarina kod promjene stanara, kao i otežano povišenje stanarina prilikom renoviranja nekretnine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top