Njemački farmaceutski gigant otpušta 4.500 radnika

Hemijski i farmaceutski gigant Bayer ukinuće 4.500 radnih mjesta na domaćem, njemačkom tržištu, saopštili su iz te kompanije. Ovih 4.500 pozicija spada u 12.000 radnih mjesta čije je ukidanje najavljeno prošle godine, javlja agencija AP, prenosi Al Jazeera Balkans.

Njemački farmaceutski gigant trenutno ima oko 32.100 zaposlenih u “domovini”.

Bayer se bori s posljedicama tužbe o navodnom kancerogenom efektu proizvoda za uništavanje korova “roundup”, koji je kompanija dobila kupovinom američkog rivala Monsanto.

Ranije je federalna porota Okružnog suda SAD-a u San Franciscu naložila Monsantu da plati više od 80 miliona dolara odštete jednom čovjeku iz Kalifornije oboljelom od raka, čiju je bolest, kako je utvrđeno, djelimično izazvala upotreba popularnog herbicida “roundup”.

Šestočlana porota je odlučila da je Monsanto odgovoran za bolest tog čovjeka jer na svom prozivodu nije istakao upozorenje na opasnost od izazivanja raka, piše New York Times.

Bayer, koji je prošle godine preuzeo Monsanto, ranije je saopštio kako je razočaran odlukom porote.

– Ova odluka ne mijenja težinu gotovo četiri decenije intenzivnog naučnog rada i zaključaka regulatora širom svijeta koji idu u prilog sigurnosti naših herbicida baziranih na glifosatu i koji potvrduju da oni nijesu kancerogeni – navodi se u saopštenju njemačke kompanije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top