Njemački Alijanc gasi 28 filijala

Njemački Alijanc gasi 28 filijala

Najveća evropska osiguravajuća kuća, njemački Alijanc, najavila je smanjenje svoje mreže poslovnica u Njemačkoj sa sadašnjih 88 na 60, saopštila je ta kompanija.

Za ovakav potez njemački Alijanc se odlučio nakon što su niske kamatne stope i zahtjevi regulatora nagrizli profitabilnost industrije osiguranja.

Oko 360 radnih mjesta, ili oko 1,0 odsto zaposlenih u Njemačkoj, uglavnom na rukovodećim i logističkim funkcijama, biće pogođeni odlukom Alijanca, koji planira da smanji broj filijala sa sadašnjih 88 na 60, saopštila je kompanija, a prenosi njujorška agencija Blumberg.

Zatvaranje poslovnica trebalo bi da bude završeno do januara iduće godine, navodi se dalje i dodaje da 8.400 agenata osiguranja Alijanca u Njemackoj neće biti ugroženo.

Alijanc računa da će ovim potezom uštedjeti oko 40 miliona eura (45 miliona dolara) godišnje, koji će biti korišćeni za povećanje digitalnih usluga kompanije.

Analitičari Međunarodnog monetarnog fonda, “JP Morgan Čejsa” i Barkliza, upozorili su na profite osiguravajućih kuća zbog programa Evropske centralne banke o kupovini obveznica, koji drži kamatne stope na istorijski niskim nivoima.

Niže stope i nova pravila kapitala primoraće osiguravače da izdvajaju više novca za poslovnice koje nude siguran povraćaj investitorima, ocijenili su iz “JP Morgana” prošlog mjeseca.

Prosječna garantovana stopa u Njemačkoj , gde je Alijanc tržišni lider u životnom osiguranju, iznosi 3,0 odsto.

Vrijednost akcije Alijanca pala je na Frankfurtskoj berzi u jutarnjem trgovanju 0,6 odsto na 138,95 eura, što je peti dan uzastopnog pada, a Blumbergov indeks evropskih 500 osiguravača takođe je skliznuo 0,4 odsto peti dan zaredom.

Izvor:Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top