Njemačke poruke `bez pardona` Grčkoj | Ekonomist

Njemačke poruke `bez pardona` Grčkoj

Politička smjena u Grčkoj i promjene koje je najavila nova vlada Alexisa Tsiprasa, vođa radikalne ljevice, ne treba da budu “na štetu” drugih Evropljana, rekao je njemački ministar ekonomije Sigmar Gabriel.

“Naravno da svaki demokrata treba da prihvati demokratsku odluku grčkog naroda kao i pravo nove grčke vlade da odredi novi pravac”, rekao je u Bundestagu ministar i vice-kancelar socijaldemokrata u vladi Angele Merkel.

“Međutim, takođe je tačno da evropski građani imaju prava da očekuju da promjene u grčkoj vladi neće biti na njihovu štetu, o tome se radi”, rekao je Gabriel, koji se dan ranije založio za “pravedno” ophođenje Grka prema Evropljanima koji su od 2010. izdvojili znatna sredstva da pomognu Grčkoj da izađe iz dužničke krize.

Novi grčki premijer Tsipras obećava da će zahtijevati da se ponovo pregovara o otplati 240 milijardi eura kredita koje su od 2010. godine odobrili Evropska unija i Međunarodni monetarni fond, čime ulazi u sukob s Njemačkom i drugim povjeriocima.

Tsipras želi i da odustane od dijela strukturalnih reformi koje su otpočeli njegovi prethodnici i koje su bile uslov povjerilaca za odobrenje kredita.

Gabriel je ocijenio da Evropa nije odgovorna za grčke probleme. On je podsjetio da je Grčka ostvarila značajan napredak u oživljavanju svoje privrede i odao priznanje grčkom narodu zbog podnijetih žrtvi.

Njemački ministar je takođe izrazio nadu da će grčka vlada uspjeti da uništi sistem korupcije i profitiranja pojedinaca koji su godinama vodili Grčku u propast, a ocijenio je i da je Grčka suviše dugo bila u rukama nekoliko porodica.

Predsjednik Evropskog parlamenta, Njemac Martin Schulz koji tokom dana dolazi u Atinu, podsjetio je da nema većine u Evropi koja bi podržala otpisivanje duga Grčke koji je veći od 175 odsto njenog BDP.

 

Izvor: Beta
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top