Njemačke akcije – najbolja investicija u 2015.? | Ekonomist

Njemačke akcije – najbolja investicija u 2015.?

Iako se vrijednost valuta, akcija, indeksa i ostalih finansijskih instrumenata oduvijek mijenja iz dana u dan, zadnjih mjeseci sva finansijska tržišta neuobičajeno su aktivna. Cijene akcija dosežu najviše stope u istoriji, vrijednost nafte se prepolovila, a čak i valute – kojima se inače vrijednost jako sporo mijenja – u zadnje vrijeme doživljavaju velike pomake kakvi se nisu dogodili godinama.

Najvažniji događaj na finansijskim tržištima od početka godine je naravno nagli skok švajcarskog franka. U samo jednom danu CHF je u odnosu na sve ostale valute ojačao preko 20% što je iznenadilo sve – od investitora i banaka do država i dužnika sa kreditima sa valutnom klauzulom u CHF. U zadnjih nekoliko dana švajcarska valuta je ipak počela slabiti, a trenutni kurs EUR/CHF na platformama MTradinga iznosi 1,0430 što znači da je CHF od ponedjeljka oslabio 6%.

Ruska rublja je i dalje aktivna, a od početka godine ponovo slabi i do sada je u odnosu na američki dolar oslabila 17%.

Euro je takođe oslabio na svjetskom tržištu pa je u odnosu na euro od početka godine izgubio dodatnih 7% vrijednosti.

Za razliku od 2014. godine, na razvijenim tržištima akcija dolazi do različitih kretanja na različitim tržištima. Američke akcije počinju padati te su od početka godine u prosjeku pale 3% što se može zaključiti iz pada SP500 indeksa, dok su npr. njemačke akcije nastavile rasti i dosezati rekordno visoke vrijednosti. Njemački indeks DAX koji je – kao i ostali glavni berzanski indeksi – dostupan za trgovanje na platformama MTradinga, od početka godine porastao je dodatnih 9,5%.

Cijena nafte i dalje bez prekida pada te trenutno iznosi približno 45 dolara po barelu, što je 15% ispod cijene sa početka godine i čak 60% ispod cijene od sredine prošle godine kad je barel u jednom trenutku koštao čak 110 dolara.

Dok cijene energenata padaju kao da nema dna, cijene plemenitih metala ponovo počinju rasti. Nakon nekoliko godina pada, cijena zlata je od početka godine porasla približno 7%, a uzrok tome je nesigurnost nastala na temelju događaja s ruskom rubljom i švajcarskim frankom.

Kakva kretanja očekivati u toku 2015. godine?

Većina velikih investitora i finansijskih institucija koje su iznijele očekivanja o kretanjima na finansijskim tržištima slažu se da bi tokom ove godine njemačke akcije trebale proći bolje od američkih, što se već sada manifestuje. Takav stav se temelji na pokretanju masovnog programa ubrizgavanja novca u finansijski sistem od strane Evropske centralne banke. Slični programi su zadnjih godina doveli do naglog porasta cijena akcija u SAD-u i Japanu pa se isto može očekivati i u Evropi.

Strategija pomoću koje je moguće profitirati na navedenom scenariju jeste otvaranje kupovne pozicije na DAX indeksu i prodajne pozicije na SP500 indeksu što danas omogućava sve veći broj brokerskih kuća. Na taj način investitor se ne mora brinuti o tome hoće li neki neplanirani događaj srušiti cijene na svim globalnim tržištima jer ukoliko do njega dođe, bitno je samo da SP500 padne više nego DAX što će takođe rezultirati profitom za investitora.

 

Analizu pripremio:
MTrading
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top