Njemačka ubrzava privredni rast | Ekonomist

Njemačka ubrzava privredni rast

Njemački bruto domaći proizvod (BDP) u drugom kvartalu porastao je za dva procenta u odnosu na isti period prošle godine.

Rast je podstaknut većom ličnom i državnom potrošnjom, a ne izvozom, što ukazuje da najveća evropska ekonomija ubrzava rast uprkos nesigurnostima vezanim za trgovinu, piše Markets Insider.

Prema podacima njemačkog statističkog zavoda, BDP je nadmašio procjene ekonomista u Rojtersovoj anketi. “Uprkos svim mračnim proročanstvima, uzlet nije samo živ, nego je i zdrav. Zasad nije vjerovatno da će rast usporiti zbog globalnog trgovinskog spora ili pregrijavanja”, ocjenjuje ekonomista Aleksander Kriger iz Bankhaus Lampe.

Ipaj, dodao je, konflikt sa SAD oko carina kvari izglede za drugu polovinu godine.

Iz statističkog zavoda ističu da je rast uglavnom rezultat veće potrošnje domaćinstava i državne potrošnje, a dodatni podsticaji dolaze od rasta investicija. Navode i da je izvoz takođe porastao, ali mnogo brže je porastao uvoz, što sugeriše da neto trgovinska razmjena nije doprinijela ukupnom rastu.

Ujedno, to ukazuje na postupnu promjenu u njemačkoj ekonomiji, odnosno iskorak od tradicionalno orijentisanog izvoznog modela.

“Njemačka privreda je ubacila u veću brzinu i znatno tokom proljeća dobila na brzini”, ocjenjuje Unikreditov analitičar Andreas Ris, ukazujući na snažnu državnu potrošnju i oživljenu potrošnju domaćinstava.


Izvor: Seebiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top