Njemačka u potrazi za kvalifikovanim doseljenicima | Ekonomist

Njemačka u potrazi za kvalifikovanim doseljenicima

Na problem nedostatka stručne radne snage njemačka vlada želi odgovoriti strategijom doškolovanja. U fokusu te strategije bili bi „domaći potencijali”, navodi se u zajedničkom saopštenju ministarstava ekonomije, rada, obrazovanja, porodice i unutrašnjih poslova.

Svi zaposleni trebali bi dobiti podršku za prilagođavanje njihovih kompetencija, kako bi mogli opstati na „tržištu rad digitalne budućnosti”.

Pored toga njemačka ekonomija treba kvalifikovane doseljenike – i iz zemalja Evropske unije, kao i iz trećih zemalja. Okvir za to trebao bi osigurati planirani zakon o useljavanju. Višejezični internetski portal make-it-in-germany.com bi zainteresovanima u inostranstvu trebao ponuditi sve potrebne informacije.

„Nedostatak stručne radne snage ozbiljan je izazov za njemačku ekonomiju”, kaže ministar ekonomije Peter Altmaier. „Ono bi moglo znatno rasti kada bi sva mjesta bila popunjena.”

Prema ocjeni Udruženja njemačke strojarske industrije (VDMA), strategija koju predlaže vlada nije dovoljna. Najveće evropsko industrijsko udruženje planirane mjere vidi kao „zbrku” koja neće puno pomoći. Pored toga, dalje obrazovanje se u prvoj liniji tiče kompanija i zaposlenih. „Državna rješenja koja ne uzimaju u obzir kompanije, koriste samo industriji za dalje školovanje”, smatraju u VDMA.

Savez njemačkih sindikata (DGB) zahtijeva bolju integraciju stručne radne snage. Njoj su potrebni „pouzdana i privlačna perspektiva boravka kao i dobri radni uslovi”, kaže članica upravnog odbora DGB-a Annelie Buntenbach. Istovremeno bi i izbjeglice trebale dobiti bolju šansu – na primjer „promjenom smjera”. Time se misli na promjenu sa azila na radnu migraciju. Ali hrišćanski demokrati (CDU/CSU) to odbijaju.


Izvor: SEEbiz / Deutsche Welle

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top