Njemačka: Putarina 130 eura

Berlin — Donji dom njemačkog parlamenta, Bundestag, usvojio je kontroverzni zakon kojim se od 2016. uvodi putarina od 130 evra godišnje za vozače koji koriste autoputeve.

Zakon je usvojen uprkos tome što Evropska unija još uvijek ispituje da li su takve putarine diskriminacija vozača iz inostranstva.

Za zakon o uvođenju putarina za korišćenje autoputeva glasalo je 433 poslanika, njih 128 je bilo protiv, a šest uzdržano, javlja “Dojče vele”.

Iako će gornji dom parlamenta, Bundesrat, početkom maja razmotriti ovaj zakon, on nema ovlašćenja da spriječi njegovu implementaciju, što znači da će putarine, koje su izazvale žustru debatu u Njemačkoj, vjerovatno biti uvedene naredne godine.

Svi vozači koji koriste autoputeve u Njemačkoj će morati da plate putarinu, kao i vozači motora iz inostranstva, dok će vozačima sa njemačkim registracijama – koji će automatski plaćati putarinu kako za autoput tako i za velike saobraćajnice – indirektno biti vraćen novac kroz plaćanje manjeg poreza na motorna vozila.

Politički protivnici optužuju kancelarku Angelu Merkel da je putarinu uvela isključivo kako bi zadovoljila predsjednika bavarske vlade Horsta Zehofera, koji je konzervativnim Bavarcima obećao taj potez kao osvetu za austrijske i švajcarske putarine.

U tročlanoj vladajućoj koaliciji je i Zehoferova Hrišćansko-socijalna unija (CSU), a svaka stranka tražila je da se ispuni barem jedno njihovo predizborno obećanje kao cijena za ulazak u koaliciju na čelu s Merkelovom.

Ministar saobraćaja Aleksandar Dobrint, političar CSU-a, rekao je da će putarina donijeti 500 miliona eura godišnje koji će se uložiti u unaprijeđenje njemačkih saobraćajnica.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top