Njemačka protiv eksploatacije energenata iz stijena | Ekonomist

Njemačka protiv eksploatacije energenata iz stijena

Berlin — Njemačka kancelarka Angela Merkel odobrila je nacrt zakona kojim se uvodi petogodišnja zabrana na kontroverznu eksploataciju nafte i gasa iz stijena metodom frakturiranja.

“Zaštita zdravlja i pijaće vode je prioritet. Iz tog razloga želimo da, koliko god da je to moguće, ograničimo metodu hidrauličnog lomljenja”, izjavila je njemačka ministarka za zaštitu životne sredine Barbara Hendriks.

Novim zakonom, koji sada ide pred parlament na glasanje, uvodi se zabrana na eksploataciju gasa iz stijena metodom hidrauličnog lomljenja u narednih pet godina, dok će ta metoda jedino biti dozvoljena za naučna testiranja i to pod strogim uslovima.

Metoda hidrauličnog lomljenja će biti zabranjena u takozvanim “osjetljivim regionima”, kao što su parkovi prirode i na dubini preko 3.000 metara, i ne isključuje mogućnost komercijalnog “frakinga” poslije 2019. godine.

Njemačka gasna industrija je upozorila da bi ograničavanje “frakinga” moglo povećati zavisnost države od uvoza energenata, u vrijeme narastanja geopolitičkih tenzija, naročito oko Ukrajine. Samo u prošloj godini, ruski gas je učestvovao sa 37 odsto u njemačkim zalihama, dok je samo 12 odsto potreba Njemačke bilo pokriveno iz sopstvenih rezervi.

Kako piše Rojters, Evropa se nadala da će uspjeti da stvori energetski preokret vađenjem gasa iz stijena, kao što je to bio slučaj u SAD. Međutim, snažno protivljenje javnosti i nedavni pad cijena nafte izazvali su sumnju u pogledu budućnosti te metode.

Francuska i Bugarska su nedavno zabranile ovu metodu, Britanija ju je dozvolila, ali samo pod strogim ekološkim i bezbjednosnim standardima, dok je škotska vlada uvela moratorijum na dodjelu dozvola za sve nekonvencionalne naftne i gasne projekte. U Sloveniji i Hrvatskoj su i dalje aktuelne kontorverze po ovom pitanju.

Hidraulično lomljenje ili “fraking” metoda, pri kojoj se u rupu u steni upumpava voda sa hemikalijama i pijeskom, pod visokim pritiskom razbija stijene i oslobađa iz njih gas. To navodno ugrožava vodne resurse.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top