Njemačka pronašla način kako da uštedi 160 miliona eura godišnje | Ekonomist

Njemačka pronašla način kako da uštedi 160 miliona eura godišnje

Vlada Njemačke priprema zakon, kojim bi se omogućila ušteda od oko 160 milona eura godišnje, pišu njemački mediji. Naime, njemački ministar finansija Wolfgang Schäuble priprema smanjenje dječjih dodataka za radnike-strance iz država Evropske unije, čija djeca ne žive u Njemačkoj.

Trenutno sezonski radnici iz Evropske unije imaju pravo na dječji dodatak u Njemačkoj i u slučaju kada njihova djeca ne žive u Njemačkoj.

Prema novom zakonu, umjesto punog dodatka “EU stranci” bi dobijali polovinu – ako sada dobijaju 192 eura, ubuduće će dobijati 96 eura. Ideja je da se kroz smanjenje dodataka plaća stvarna cijena življenja u državi porijekla.

“Bild” navodi da Njemačka trenutno plaća dodatke za 184.655 dece “EU stranaca”, koja ne žive u Njemačkoj. Najviše je djece iz Poljske – 86.987, dok je iz Rumunije 15.310.

Osim toga, dječji dodatak bi se mogao retroaktivno isplaćivati za samo šest mjeseci, umjesto za četiri godine, kako je sada.

Ovim zakonom Njemačka bi, kako je planirano, uštedjela oko 160 miliona eura godišnje. Međutim, “Bild” navodi da će za uvođenje ovakvog zakona morati da se promijeni i evropsko zakonodavstvo.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top