Njemačka privreda koči druge ekonomije | Ekonomist

Njemačka privreda koči druge ekonomije

Njemačka ekonomija je godinama najveća u Evropi, ali neki smatraju da njen prosperitet koči razvoj drugih područja.

Njemačka ekonomija je decenijamaa najveća u Evropi, s ekonomskom i industrijskom bazom izgrađenim na stabilnosti i rastu.

Svake godine ova zemlja uplati više od 15,5 milijardi eura u budžet Evropske unije. No, neki kažu da prosperitet Njemačke koči razvoj drugih područja.

Al Jazeerin reporter Dominic Kane je bio u gradu Brehna i posjetio jednu malu kompaniju, koja tvrdi da su njemačke vrijednosti ključ uspjeha.

Već 20 godina Stahlbau Brehna pravi vrhunske proizvode od čelika. Ima 57 zaposlenih i godišnji promet od gotovo 24 miliona eura. Njemci ovakve kompanije nazivaju “Mittelstadt” – malo ili srednje preduzeće. Radnici se ponose svojom efikasnošću, stručnošću i inovativnošću.

“Mi, Njemci, imamo određene karakterne osobine koje Evropljani u ovo vrijeme smatraju teškim. Njemačke vrline poput ambicioznosti i tačnosti čine nas otpornim na ekonomske slabosti konkurentnih država tokom ovog vremena takozvane krize”, rekao je Matthias Gabler, direktor kompanije.

“Mala i srednja preduzeća poput ovog u Brehni su ono što čini osnovu njemačke ekonomije i industrijske proizvodnje. Oni profitiraju od pogodnih uslova za poslovanje i rastu kroz izvoz u ostatak EU”, javlja Kane.

Stavovi opozicije

Ali, opozicija u Njemačkoj vjeruje da ovdašnji rast ometa rast drugih u Evropi i kažu da je potrebno drugo rješenje.

“Ako se prisjetimo prošlosti Zapadne Njemačke, onda ćemo se sjetiti Marshallovog plana. Novac je dat Zapadnoj Njemačkoj za ponovno pokretanje ekonomije i njeno jačanje, a to nam je potrebno za Evropu i Grčku, takođe”, rekao je Stefan Liebich.

Jedan analitičar ipak tvrdi kako je pogrešno što vođe u Berlinu misle da mogu prisiliti druge vlade da rade kako oni hoće.

”Ne samo Njemačka, već sve evropske institucije nisu uspjele natjerati grčku Vladu da uvede osnovne strukturne reforme. Dakle, moć Njemačke u Evropi je uslovna, ima svoje granice i Njemačka ne može raditi sve što poželi”, ocijenio je Pawel Tokarski.

Ali, takvo razmišljanje ne umiruje ljude u Grčkoj, koji kažu da su mjere štednje koje je nametnula EU uništile poslove i živote. Mnogi tvrde da bi Njemačka još trebala plaćati odštetu za ratni dug nametnut Grčkoj tokom nacističke okupacije ‘40-ih.

Međutim, sukcesivne moderne vlade Njemačke su to odbile. Oni su svjesni da njihova država godišnje uplaćuje mnogo više milijardi u budžet Evropske unije nego bilo koja druga.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top