Njemačka povukla cijelu evrozonu

Njemačka povukla cijelu evrozonu

Brisel — Bruto domaći proizvod eurozone je u posljednja tri mjeseca 2014. godine porastao više od očekivanog, kao rezultat ubrzanja privrede Njemačke.

Prema preliminarnim podacima Evrostata, BDP eurozone je u četvrtom prošlogodišnjem tromjesečju, na kvartalnom nivou, porastao 0,3 odsto, poslije rasta od 0,2 odsto iz prethodnog kvartala.

U čitavoj prošloj godini privreda eurozone ostvarila je rast od 0,9 odsto, što je blago iznad očekivanja ali i dalje nedovoljno za prijeko potreban preokret eurozone, prenosi agencija Rojters.

U poređenju sa istim kvartalom 2013. godine, privreda eurozone je porasla 0,9 odsto, dok je privreda cjelokupne Evropske unije porasla 1,3 odsto.

Na kvartalnom nivou, privreda Evropske unije je u posljednjem tromjesečju prošle godine registrovala rast od 0,4 odsto, dok je u čitavoj prošloj godini ostvarila rast od 1,4 odsto.

 

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top