Njemačka: Porez za starija energetska postrojenja | Ekonomist

Njemačka: Porez za starija energetska postrojenja

 

Berlin — Njemački proizvođač električne energije RWE kritikovao je vladu u Berlinu zbog planiranog uvođenja poreza na stare elektrane koje koriste fosilna goriva.

RWE upozorava da bi na desetine hiljada ljudi u tom sektoru moglo ostati bez posla, a cijene električne energije porasti.

U sklopu nastojanja da ispuni zacrtani cilj o smanjenju emisije ugljen-dioksida (CO2) za 40 odsto do 2020. godine, njemački ministar za ekonomiju i energetiku Zigmar Gabrijel predložio je uvođenje klimatskog poreza za starija energetska postrojenja na ugalj, što je naišlo na oštro protivljenje energetskih kompanija i sindikata, prenosi Frans pres.

“Ukoliko ministarstvo ekonomije i energetike sprovede ovaj predlog, to će dovesti do velikih strukturnih potresa u industriji uglja. Ovi planovi mogu da izazovu dezorganizovano i užurbano napuštanje procesa proizvodnje električne energije na bazi uglja, čije će posljedice biti dalekosežne”, izjavio je izvršni direktor RWE, Peter Terijum u obraćanju na Godišnjem sastanku akcionara te kompanije u njemačkom gradu Esenu.

“Prerano napuštanje uglja rezultiraće gubitkom sigurne i jeftine električne energije u Njemačkoj”, poručio je Terijum, i dodao da će takav potez vlade imati ozbiljne posljedice po bezbjednost snadbijevanja, utoliko prije što je Njemačka posvećena napuštanju korišćenja atomske energije od 2022. godine.

Prema riječima šefa RWE, ovaj plan prijeti da ugrozi na desetine hiljada radnih mjesta, koja su direktno ili indirektno povezana sa industrijom uglja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top