Njemačka je svo vrijeme zarađivala na Grčkoj | Ekonomist

Njemačka je svo vrijeme zarađivala na Grčkoj

Njemačka, koja je zauzela oštar stav prema Grčkoj, uspjela je da profitira od dužničke krize u toj zemlji i zaradi čak 100 milijardi evra.

To je pokazalo istraživanje Lajbnic instituta za ekonomske studije, prenosi danas agencija Frans pres.

Pomenuta suma predstavlja iznos koji je Njemačka uštedjela po osnovu nižih kamata na hartije od vrijednosti koje je vlada u Berlinu emitovala u vrijeme kada su one bile veoma tražene, jer su ih strani investitori smatrali sigurnim utočištem, navodi se u studiji.

“Ovakva ušteda je veća od troškova krize u Grčkoj. Njemačka je očigledno imala koristi od grčke krize”, navodi se u istraživanju tog privatnog, neprofitnog instituta, i dodaje da se investitori uvjek kada su suočeni sa krizom tradicionalno okreću sigurnom utočištu za njihov novac.

“Svaki put kada su se finansijska tržišta u proteklim godinama suočavala sa lošim vijestima iz Grčke, kamatne stope na obveznice njemačke vlade su padale, a svaki put kada bi bila objavljena dobra vijest, prinosi su rasli”, dodaje se u istraživanju.

U studiji se navodi i da su obveznice drugih zemalja, poput SAD, Francuske i Holandije, imale dobiti od grčke krize, ali u znatno manjem obimu.

Njemačka je, kako podsjeća Frans pres, zahtijevala fiskalnu disciplinu i stroge ekonomske reforme u Grčkoj, u zamjenu za dodjelu dodatne pomoći od strane medjunarodnih kreditora.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top