Njemačka ima suficit od 310 milijardi dolara | Ekonomist

Njemačka ima suficit od 310 milijardi dolara

Zahvaljujući snažnom izvozu, višak na tekućem računu plaćanja Njemačke vjerovatno će u 2016. dostići novi rekord od 310 milijardi dolara te preteći onaj Kine i ponovo postati najveći na svijetu, procijenio je ekonomski institut Ifo.

Njemački višak na tekućem računu se temelji na razmjeni s inostranstvom‘, kazao je ekonomist Ifo-a Christian Grimme, dodavši da je izvoz premašio uvoz u prvoj polovini godine za 159 milijardi dolara, uglavnom zbog snažne potražnje iz drugih evropskih zemalja.

Institut sa sjedištem u Minhenu objavio je da će njemački suficit biti ekvivalentan iznosu od od oko 8,9 posto bruto domaćeg proizvoda, što znači da će ponovo probiti preporučenu gornju granicu Evropske komisije od 6 posto.

Brisel i Washington pozvali su Berlin da poveća domaću potražnju i uvoz kako bi se smanjile globalne ekonomske nejednakosti i podstakao globalni rast, uključujući u eurozoni.

Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde i i američko Ministarstvo finansija pozvali su Berlin da stimuliše domaću potražnju kako bi olakšao uspostavljanje ravnoteže.

Berlin je odbacio te kritike, rekavši da je već povećao domaću potražnju uvođenjem u 2015. nacionalne minimalne plaćte i dogovorom o snažnom povećanju penzionih prava u 2016. Osim toga, Vlada je je povećala državnu potrošnju na ceste, digitalnu infrastrukturu i migranate, pridržavajući se svog cilja o vođenju uravnoteženog proračuna.

Kineski višak na tekućem računu vjerovatno će se ove godine smanjiti za 70 milijardi dolara, na oko 260 milijardi dolara zbog slabijeg izvoza, navode u Ifo-u. Japan će biti na trećem mjestu s procijenjenim viškom od 170 milijardi dolara u 2016.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top