Njemačka i Crna Gora najuspješnija tržišta za građevinare iz BiH

Bosanskohercegovačke građevinske kompanije su u 2018. godine izvršile radove u inostranstvu vrijedne 137,1 milion konvertibilnih maraka (KM), pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH, a izvještava Indikator.ba.

Vrijednost izvršenih radova veća je za 11,8% u odnosu na 2017. godinu. Najveću vrijednost u 2018. imali su radovi u Njemačkoj 23,7 miliona KM, a što je gotovo dvostruko više nego godinu ranije kada je vrijednost bila 12,3 miliona KM.

Potom slijede radovi obavljeni u Crnoj Gori koji su bili vrijedni 20,6 miliona KM (oko 10,5 miliona eura), Srbiji 20,2 miliona KM, Hrvatskoj 18,8 miliona KM, Sloveniji 17,5 miliona KM…

Na Islandu vrijednost radova bila je 6,3 miliona KM.

Na izvanevropskim tržištima najveća realizacija bila je u Alžiru 6,6 miliona KM i u Ruandi 4,6 miliona KM, a manji poslovi obavljeni su u Etiopiji, Keniji i Libiji.

Od ukupne vrijednosti izvršenih redova, nešto manje od trećine odnosi se na objekte visokogradnje, a gotovo dvije trećine na objekte niskogradnje.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top