Njemačka ekonomija premašila sva očekivanja | Ekonomist

Njemačka ekonomija premašila sva očekivanja

Njemačka ekonomija je u 2016. godini porasla 1,9 posto, najsnažnije u pet godina, pokazale su u četvrtak preliminarne procjene državne kancelarije za statistiku.

Najvećoj evropskoj ekonomiji podršku je u 2016. godini pružala veća lična potrošnja koja je u prošloj godini prema prilagođenim podacima statističke kancelarije porasla 2,0 posto. Njen je udio u ekonomskom rastu procijenjen na 1,1 postotni bod.

Još je snažniji rast zabilježen u stavci državne potrošnje, za 4,2 posto, nakon 2,7-procentnog rasta u godini ranije, što u statističkoj kancelariji povezuju s povećanim potrebama pomoć za izbjeglice. Procjenjuju da je udio državne potrošnje u rastu prošlogodišnjeg BDP-a iznosio 0,8 postotni bod.

Pozitivan – iako znatno skromniji – doprinos rastu BDP-a dala su i ulaganja u mašine i opremu, od 0,1 postotni bod, te građevinske aktivnosti, od 0,3 postotnog boda.

Spoljna trgovina smanjila je pak stopu ekonomskog rasta za 0,1 procenat budući da je uvoz porastao snažnije od izvoza. Tako je izvoz u 2016. godini uvećan 2,5 posto a uvoz 3,4 posto, izračunali su u Destatisu.

U Destatisu takođe navode da je ekonomij u posljednja tri prošlogodišnja mjeseca prema njihovim procjenama porasla 0,5 posto.

“Zahvaljujući domaćoj potražnji njemačka je ekonomija u 2016. godini ponovo uspješno prkosila nizu rizika koji su prijetili gušenjem rasta”, konstatovao je ekonomista ING-a Carsten Brzeski. “Trenutno je najveći rizik s kojim se Njemačka suočava zadovoljstvo postignutim”, dodaje.

Ekonomski institut Ifo procijenio je u decembru da će oporavak ekonomije u posljednjem prošlogodišnjem tromjesečju biti snažniji no što se očekivalo i da će se taj zamah nastaviti i u novoj 2017. godini.

 

Izvor: Nezavisne novine

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top