Njemačka ekonomija će ove godine porasti za 2,6 odsto | Ekonomist

Njemačka ekonomija će ove godine porasti za 2,6 odsto

Njemačka ekonomija će ove godine porasti za 2,6 odsto, a 2019. godine za 2,1 odsto, prema najnovijim proračunima Ifo Instituta sa sjedištem u Minhenu.

“Ovi rezultati potvrđuju našu decembarsku prognozu, mada su osnovni faktori rasta malo promijenjeni. Snizili smo procjenu potrošnje domaćinstava za 2018. godinu za 0,5 procentnih poena zbog manje potrošnje od očekivane u drugoj polovini 2017.”, izjavio je šef Ifovog odsjeka za ekonomske prognoze, Timo Volmershauzer.

S druge strane, kako dodaje, državna potrošnja će biti za 0,5 procentnih poena viša nego što se očekivalo, navodi se u saopštenju Ifo instituta, dostavljenom Tanjugu.

“Ekonomska politika nove njemačke vlade obezbijediće podstrek, pošto će javni transferi i programi rashoda biti prošireni. Rast izvoza u 2018. godini će takođe biti za 0,5 procentnih poena veći nego što se ranije očekivalo. Ogromno smanjenje poreza na dohodak u SAD i snažan rast u eurozoni podstaći će tražnju za njemačkom robom i uslugama”, kaže Volmershauzer.

Što se tiče negativnih faktora koji bi mogli da utiču na privredni rast, naveo je da su debata o uvođenju i/ili povećanju carina u transatlantskoj trgovini i apresijacija eura oslabili raspoloženje među njemačkim kompanijama.

“Koalicioni sporazum je takođe razočaravajući u smislu poreske reforme i sistema socijalne zaštite. Preciznije, taj sporazum ne nudi nikakav odgovor na smanjenje korporativnog poreza u SAD, kao i u Francuskoj i Britaniji”.

Sve u svemu, pad stope nezaposlenosti u Njemačkoj biće nešto veći, i kako se predviđa ta stopa će se spustiti sa prošlogodišnjih 5,7 procenata na 5,2 odsto ove godine, i na 4,8 procenata u 2019. godini.

Broj zaposlenih lica će se povećati na 44,8 miliona u ovoj godini, a u narednoj na 45,3 miliona.


 

Izvor: Nova ekonomija

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top