Njemačka ekonomija bilježi veliki pad | Ekonomist

Njemačka ekonomija bilježi veliki pad

Zabrinutost zbog zdravlja njemačke ekonomije raste, nakon što je najveća evropska ekonomija pretrpjela još jedan veliki pad u proizvodnim porudžbinama.

Njemačke fabričke porudžbine u decembru pale su za 1,6 odsto, pokazali su novi podaci, zbog slabe potražnje iz inostranstva. To je mnogo gore nego porast od 0,3 odsto koji su ekonomisti očekivali, i prati pad od 0,2 odsto u novembru.

Na godišnjem nivou, porudžbine su bile sedam odsto niže nego u decembru 2017., što predstavlja najveći pad od 2012. godine.

Ovako slab rezultat pokazuje da se njemačka industrijska osnova sučava sa problemima s obzirom na trgovinske tenzije, usporavanje globalnog rasta i uznemirenost oko Bregzita. Njemačka automobilska industrija takođe je imala nekoliko loših mjeseci, nakon uvođenja novih, strožih pravila u vezi zagađenja.

Već je poznato da se njemački BDP smanjio za 0,2 odsto u periodu od jula do septembra, a neki ekonomisti strahuju da će njena ekonomija nastaviti da tone, što će dovesti zemlju u recesiju.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top