Njemačka će za dvije decenije tražiti 3,3 miliona stručnjaka

Njemačkoj će do 2040. godine nedostajati 3,3 miliona stručnih radnika, dok će se mnoga zanimanja ugasiti, bar za ljudski faktor, pokazuje najnovije istraživanje.

Prognoza stručnjaka je zabrinjavajuća: jedni su prestari za određene poslove, drugima nedostaje stručno znanje. Do 2040. bi Njemačkoj moglo nedostajati 3,3 miliouna stručnih radnika.

„Nedostatak stručnih radnika postaje sve veći izazov za njemačka preduzeća“, izjavio je direktor konsultantske firme Prognos Christian Böllhoff.

Ovo preduzeće sa sjedištem u Bazelu, nastalo izdvajanjem jednog instituta Bazelskog unverziteta, sprovelo je naučno istraživanje o toj temi.

Zaključak je da će se stanje srednjeročno dramatično zaoštriti. Tako bi, prema ovoj studiji, 2030. u Njemačkoj moglo nedostajati oko tri miliona, a 2040. čak 3,3 miliona stručnih radnika.

„Stručne radne snage nedostaje na svim područjima, imajući u vidu da godišta u kojima je bilo puno djece odlaze u penziju“, zaključak je Prognosa.

Iako se u međuvremenu ne računa s tako jakim smanjenjem broja stanovnika, broj ljudi sposobnih za rad i dalje će se znatno smanjivati – za preko 10 posto do 2040. godine, kaže se u upravo objavljenoj studiji.

Uz to će, zbog sve jače međunarodne konkurencije, drugačije potrošnje i digitalizacije, na gotovo svim privrednim područjima neka zanimanja izgubiti na značenju.

Istovremeno će brojnim oblastima ubuduće nedostajati stručnjaka, kažu stručnjaci Prognosa, koji prognoziraju i da će brojna nadzorna i sigurnosna zanimanja otpasti.

Takođe, vozači kamiona i zaposleni na pakovanju moraju računati da će njihov posao ubuduće obavljati roboti i automati. Isto važi i za knjigovođe, zaposlene u kreditnim institucijama i posrednike u prodaji nekretnina – ta zanimanja će dugoročno zamijeniti elektronski sistemi.

Ali, već 2020, a još više 2030, nedostajaće menadžera, naučnika, inženjera, lekara, medicinskog osoblja, a donekle i zaposlenih u kreativnim zanimanjima i novinarstvu.


 

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top