Njemačka će biti zavisna od imigranata

Njemačka će biti zavisna od imigranata

Berlin — U predstojećim decenijama, Njemačka će biti zavisna od imigranata, bez kojih će broj radno sposobnih građana biti smanjen za čak 36 odsto.

Procjenjuje se da će do 2050. godine broj radno sposobnih građana biti smanjen sa oko 45 miliona, koliko iznosi danas, na manje od 29 miliona, pokazala je studija medijske grupacije “Bertelsman”.

Čak i kada bi stopa zaposlenosti žena sustigla stopu zaposlenosti muškaraca, a starosna granica za penzionisanje bila podignuta na 70 godina, broj potencijalnih radnika u Njemačkoj porastao bi za svega 4,4 miliona, navodi “Bertelsman”.

Istraživači su izračunali da će Njemačkoj do 2050. biti potrebno od 276.000 do 491.000 imigranata godišnje iz zemalja van EU. U 2013. je u Njemačku iz zemalja van EU stiglo svega 140.000 useljenika, oko trećina ukupne cifre.

Grupacija procjenjuje da će trenutno visok broj imigranata iz zemalja EU u bliskoj budućnosti biti značajno smanjen, što ukazuje na potrebu privlačenja kvalifikovanih radnika iz zemalja van EU.

U 2013, u Njemačku je pristiglo 429.000 više ljudi nego što je napustilo tu zemlju, a Federalni zavod za statistiku procjenjuje da je prošle godine ta cifra iznosila 470.000 ljudi.

Prema studiji, takav nivo imigracije bio bi dovoljan da u narednih 10 godina radna snaga u Njemačkoj bude na zadovoljavajućem nivou, ali će nakon toga potreba za imigrantima rasti, budući da će generacija takozvanih “bejbi bumera” početi da odlazi u penziju. Do 2030., jedan od dva kvalifikovana radnika u Njemačkoj biće penzionisan.

Trenutno visok nivo imigracije iz zemalja EU (oko 300.000 u 2013.) biće smanjen, dijelom zbog demografskih faktora, budući da se populacija cjelokupne EU smanjuje.

Pored toga, uz ekonomski napredak zemalja u krizi, opada želja za imigracijom. Studija predviđa da će do 2050. iz EU u Njemačku stizati svega 70.000 imigranata godišnje.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top