Njemačka bilježi budžetski suficit | Ekonomist

Njemačka bilježi budžetski suficit

Njemačka je u prvoj polovini 2015. zabilježila rekordni budžetski suficit od 21,1 milijarde evra, odnosno 1,4 odsto svog bruto domaćeg proizvoda.

Ta cifra veća je od ukupnog BDP-a Islanda iz 2014.

Uprkos pozivima partnera iz Evropske unije i SAD da poveća potrošnju na infrastrukturu, zvanični Berlin navodi da će se držati svoje politike štednje da bi ostvario cilj i uravnotežio budžet, prenosi Rojters.

“Njemački ministar finansija Volfgang Šojble želi da pokaže Evropi da Berlin čini ono što savjetuje i drugima”, rekao je glavni ekonomista banke ING Karsten Brzeski.

“Nedostatak investicija u ekonomiji je ogroman, a vlada ipak bilježi ogroman suficit. To nema smisla, potrebna je veća fleksibilnost, ali fleksibilnost nije u njemačkoj DNK-a”, rekao je on.

Francuski ministar privrede Emanuel Makron rekao je ove nedjelje da je Njemačka otišla predaleko sa štednjom.
“Njemačka može da pogriješi i ‘preuravnoteži’ budžet”, kazao je Makron. Francuska, druga po veličini ekonomija evrozone, bori se da snizi budžetski deficit u okvire koje propisuje EU od tri odsto BDP-a.

Njemačka je prošle godine imala budžetski suficit od 500 miliona evra, prvi od 1969.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top